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The federal Office of Special Education and Rehabilitative Services (OSERS) updated its question and answer
document on Individualized Education Programs, Evaluations & Reevaluations in June, 2010. The answers in the
document “generally are informal guidance representing the interpretation of the department of the applicable
statutory or regulatory requirements in the context of the specific facts presented and are not legally binding.”
Listed are questions that parents frequently do or may encounter.

Question D-3: What may a public agency do if a parent does not respond to the public agency’s request for the
parent to provide consent to a reevaluation?

Answer: Under 34 CFR §300.300(c)(2), the public agency need not obtain informed parental consent for the
reevaluation if the public agency can demonstrate that it made reasonable efforts to obtain consent for the
reevaluation, and the child’s parent has failed to respond to the request for consent. This means that a public
agency may conduct a reevaluation of a child with a disability without using the consent override procedures if the
public agency can demonstrate that it made reasonable efforts to obtain parental consent for the reevaluation, and
the child’s parent has failed to respond to the request for consent. Section 300.300(d)(5) of the regulations
provides that in order to meet the reasonable efforts requirement, the public agency must document its attempts to
obtain parental consent using the procedures in 34 CFR §300.322(d). These procedures include detailed records of
telephone calls made or attempted and the results of those calls, copies of correspondence sent to the parents and
any responses received, and detailed records of visits made to the parent’s home or place of employment and the
results of those visits.

Question D-4: The regulations provide, in 34 CFR §300.303(b)(2), that a reevaluation must occur at least once
every three years, unless the parent and the public agency agree that a reevaluation is unnecessary. What options
are available to a public agency if a parent believes that the public agency should continue to provide special
education and related services to their child but refuses to consent to a three-year reevaluation under 34 CFR

§300.303(b)(2)?

Answer: If a parent refuses to consent to a three-year reevaluation under 34 CFR §300.303(b)(2), but requests that
the public agency continue the provision of special education and related services to their child, the public agency
has the following options:
1. The public agency and the parent may, as provided in 34 CFR §300.303(b)(2), agree that the reevaluation is
unnecessary. If such an agreement is reached, the three-year reevaluation need not be conducted. However,
the public agency must continue to provide FAPE to the child.

2. If the public agency believes that the reevaluation is necessary, and the parent refuses to consent to the
reevaluation, the public agency may, but is not required to, pursue the reevaluation by using the Act’s
consent override procedures described in 34 CFR §300.300(a)(3), so long as overriding a parental refusal to
consent to a reevaluation is permissible under State law. These consent override procedures are the
procedural safeguards in subpart E of 34 CFR Part 300, including the mediation procedures under 34 CFR
§300.506 or the due process procedures under 34 CFR §§300.507 through 300.516.

3. If the public agency chooses not to pursue the reevaluation by using the consent override procedures
described in 34 CFR §300.300(a)(3), and the public agency believes, based on a review of existing
evaluation data on the child, that the child does not continue to have a disability or does not continue to
need special education and related services, the public agency may determine that it will not continue the
provision of special education and related services to the child. If the public agency determines that it will
not continue the provision of special education and related services to the child, the public agency must
provide the parent with prior written notice of its proposal to discontinue the provision of FAPE to the child
consistent with 34 CFR §300.503(a)(2), including the right of the parent to use the mediation procedures in
34 CFR §300.506 or the due process procedures in 34 CFR §§300.507 through 300.516 if the parent
disagrees with the public agency’s decision to discontinue the provision of FAPE to the child.
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Question D-5: Does the requirement that a school obtain parental consent for the initial provision of special edu-
cation and related services mean that parents must consent to each service included in the initial IEP developed
for their child?

Answer: No. Under 34 CFR §300.300(b)(1), a public agency that is responsible for making FAPE available to a
child with a disability must obtain informed consent from the parent of the child before the initial provision of spe-
cial education and related services. However, this consent requirement only applies to the initial provision of spe-
cial education and related services generally, and not to the particular special education and related services to be
included in the child’s initial IEP. In order to give informed consent to the initial provision of special education
and related services under 34 CFR §300.300(b)(1), parents must be fully informed of what special education and
related services are and the types of services their child might need, but not the exact program of services that
would be included in an IEP to be developed for their child. Once the public agency has obtained parental consent
and before the initial provision of special education and related services, the IEP Team would convene a meeting to
develop an IEP for the child in accordance with 34 CFR §§300.320 through 300.324. Decisions about the program
of special education and related services to be provided to the child are left to the child’s IEP Team, which must
include the child’s parents, a public agency representative, and other individuals, consistent with 34 CFR
§300.321. While the IDEA does not require public agencies to obtain parental consent for particular services in a
child's IEP, under the regulations in 34 CFR §300.300(d)(2), States are free to create additional parental consent
rights, such as requiring parental consent for particular services. In cases where a State creates additional parental
consent rights, the State must ensure that each public agency in the State has effective procedures to ensure that the
parent's exercise of these rights does not result in a failure to provide FAPE to the child.

Question D-6: What recourse is available to parents who consent to the initial provision of special education and
related services but who disagree with a particular service or services in their child’s IEP?

Answer: In situations where a parent agrees with the majority of services in his/her child’s IEP, but disagrees with
the provision of a particular service or services, such as physical therapy or occupational therapy, the public agency
should work with the parent informally to achieve agreement. While the parent and public agency are attempting
to resolve their differences, the agency should provide the service or services that are not in dispute.

In situations where a parent disagrees with the provision of a particular special education or related service, and the
parent and public agency later agree that the child would be provided with FAPE if the child did not receive that
service, the public agency could decide not to provide the service with which the parent disagrees. If, however, the
parent and the public agency disagree about whether the child would be provided with FAPE if the child did not
receive a particular special education or related service with which the parent disagrees, and the parent and public
agency cannot resolve their differences informally, the parent may use the procedures in subpart E of the IDEA
regulations to pursue the issue of whether the service with which the parent disagrees is not appropriate for their
child. This includes the mediation procedures in 34 CFR §300.506 or the due process procedures in 34 CFR
§§300.507 through 300.516.

Question D-7: May a foster parent provide consent for an initial evaluation even if the biological parent refuses
to provide such consent?

Answer: If the biological parent of the child refuses consent for an initial evaluation of the child, and the parental
rights of the biological parent have not been terminated in accordance with State law, or a court has not designated
a foster parent to make educational decisions for the child in accordance with State law, a foster parent may not
provide consent for an initial evaluation. See 34 CFR §300.30(b)(1).

The full document is at: http://idea.ed.gov/explore/view/p/%2Croot%2Cdynamic%2CQaCorner%2C3%2C
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